Daklozen

Bent u dakloos?

U bent dakloos wanneer u geen vaste verblijfplaats hebt. Dat wil niet zeggen dat de gemeente u als dakloos beschouwt. Vraag na bij u gemeente onder welke voorwaarden u als dakloos wordt aangemerkt. Elke gemeente heeft zijn eigen procedure voor dak- of thuislozen die een bijstandsuitkering willen. Volgens Gemeente Amsterdam bent u dakloos/thuisloos in de volgende gevallen:

 • U slaapt op straat of bij een nachtopvang voor daklozen.
 • U bent thuisloos als u gebruik maakt van de 24-uursopvang voor dak- en thuislozen of als u op twee of meer adressen verblijft zonder een vast adres te hebben. In het laatste geval is het voor u onbekend waar u de eerstvolgende week zult verblijven.
 • U heeft een inschrijfprobleem als u een verblijfadres heeft waar u zich niet kunt inschrijven.

Heeft de gemeente u niet als dakloze erkent? Of wilt u hulp om aan de gemeente te tonen dat u dakloos/thuisloos bent? Neem dan contact op met uw bijstandsadvocaat 020 470 35 58.

Bijstand voor dak- of thuislozen en personen met een inschrijfprobleem

Als u dakloos bent kunt u een bijstandsuitkering aanvragen. Hiervoor dient u de volgende aan Gemeente Amsterdam te overhandigen:

 • een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart, geen rijbewijs);
 • gegevens over uw financiën ( bijvoorbeeld afschriften van uw bankrekening);
 • gegevens over uw woon- of leefsituatie;
 • Opgave van de plekken waar u hebt geslapen en waar u de komende nachten gaat slapen.

Zolang uw aanvraagprocedure voor een bijstandsuitkering loopt, moet u aan de gemeente vermelden waar u slaapt. Gemeente Amsterdam zal aan het eind van de aanvraagprocedure besluiten of u een bijstandsuitkering en een briefadres krijgt.

U heeft een adres nodig waar u post kunt ontvangen om recht op bijstand te krijgen. De gemeente vereist dat u er alles aan doet om u ergens in te schrijven, bijvoorbeeld door een kamer te huren bij iemand die u kent. Uw postadres is niet hetzelfde als een adres waarop u ingeschreven staat en geregistreerd word in de Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA of BRP). Een postadres is niet voldoende omdat u niet op een postadres woont ex. artikel 40 Participatiewet.

Hierboven is de aanvraagprocedure van Gemeente Amsterdam genoemd. In andere centrumgemeenten doorloopt een dakloze een soortgelijke procedure. Let op! Elke gemeente heeft zijn eigen bijstandsprocedure voor daklozen. Als u dakloos bent en ingeschreven staat in de GBA of BRP kunt u bij de volgende centrumgemeenten, waar u daadwerkelijk verblijft, een bijstandsuitkering aanvragen:

Alkmaar, Almelo, Almere, Amesfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Bergen op Zoom, Breda, Delft, Den Bosch, Den Haag, Den Helder, Deventer, Doetinchem, Dordrecht, Ede, Eindhoven, Emmen, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Heerlen, Helmond, Hilversum, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Oss, Purmerend, Rotterdam, Spijkenisse, Tilburg, Utrecht, Venlo, Vlaardingen, Vlissingen, Zaanstad en Zwolle.

Heeft u hulp nodig bij uw bijstandsaanvraag? Neem dan contact op met uw bijstandsadvocaat 020 470 35 58.

Hoeveel bijstand ontvangt een dakloos persoon?

De uitkering van dak- en thuislozen is gelijk aan die van de algemene bijstandsuitkering. Ex. artikel 18 lid 1 Participatiewet kan uw uitkering worden verlaagd als u geen woonkosten of kosten voor nachtopvang heeft. Uw gemeente kan besluit uw bijstand ‘in natura’ uit te keren ex. artikel 57 onder b Participatiewet. Dit wilt zeggen dat u een slaapplaats of goederen (voedsel, kleding e.d.) ontvangt in plaats van geld. Het kan voorkomen dat uw bijstandsuitkering wekelijks wordt uitbetaald in plaats van de gebruikelijk maandelijkse betaling.

Wat zijn de verplichtingen voor het recht op een dak- en thuislozen uitkering?

Daklozen die een bijstanduitkering ontvangen hebben een aantal speciale verplichtingen die opgelegd kunnen worden. Deze verplichtingen zijn afhankelijk van uw leefsituatie ex. artikel 9 lid 2 Participatiewet.

 • Bent u verslaafd (verdovende middelen)?

In dat geval bent u verplicht mee te werken aan een medische behandeling.

 • Is uw gemeente van mening dat u niet in staat bent de bijstandsuitkering zelf verantwoord kunt besteden?

In dat geval zal de gemeente uw bijstandsuitkering laten uitbetalen aan derden. Hierbij kunt u denken aan een bewindvoerder die uw financiële verplichtingen voor u behandeld. U dient hiervoor de gemeente te machtigen ex. artikel 45 Participatiewet.

 • Heeft u schulden?

De gemeente zal u verplichten mee te werken aan schuldhulpverlening. Hierbij kunt u denken aan een cursus budgetbeheer.

 • Bent u niet ingeschreven in de GBA/BRP?

U bent verplicht ingeschreven te staan in de Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens.

Heeft u hulp nodig met het nakomen van uw verplichtingen voor behoud van uw bijstand? Neem dan contact op met uw bijstandsadvocaat 020 470 35 58.